Der er meget forskellige holdninger til at træne med og uden smerter. Patienter bliver ofte forvirrede over dette punkt.

Forskningen viser at man med fordel må træne med smerte og på den måde arbejde med at “hærde” nervesystemet, og vise nervesystemet at træning/bevægelse ikke er farligt, som det ellers tror. Dette er en vigtig træningsmekanisme for det sensitive nervesystem, der er blevet hypersensitivt af et langvarigt smerteforløb.

Nervesystemet og hjernen er plastiske. Dvs de er altid klar til at tilpasse sig og ændre sig til de udfordringer der ligger forude. Det skal som alt andet blot trænes. Smerter opfattes og sidder i hjernen. Hjernen vil gerne hjælpe dig. Men dens vigtigste opgave er at beskytte dig mod farer. Her kan den blive “forvirret” over signalerne efter langvarig smertepåvirkning.

FEJLEN

Den store fejl og misforståelse i mine øjne er, at der er forskel på smerter, og derved forskel på om om du bør træne ind i dem.

Mange smerter kan ændres i form af korrektion af bevægelsesmønstre. Hvor der er fokus på at du bruger de rigtige muskler, og lader de muskler der er på overarbejde, arbejde lidt mindre. Desuden har mange bevægelsesmønstre hvor de gnider og slider på strukturer i kroppen der bliver irriteret og smertefulde af dette. Nogle belaster endda dissideret skævt, pga. langvarig kompenseringer grundet andre smerter.

Her er den store fejl hvis man acceptere denne smerte og bare træner løs i forventning om det bliver bedre.

DET GØR DET IKKE. Tværtimod.

Det er derfor vigtigt at finde ud af hvilken slags smerte du oplever og hvorvidt der skal trænes ind i smerte, eller arbejdes med andre faktorer inden du belaster tungt.

Er smerten:

Strammende/spændende

Stikkende/Jagende/kniv/afklemmende

Snurrende/Sovende/trunende/dunkende

Alle smerterne fortæller noget forskelligt som kan bruges til at vurdere, justere og fortsætte med træningen.

Og HUSK: Smerte betyder IKKE at noget er gået i stykker i din krop eller er på vej til at gå i stykker. Den smerte kan forekomme, men er LANGT sjældnere end alle de andre typer smerte, hvis formål er at skabe bevidsthed om den situation du er i eller lige har været i. Så gå derfor IKKE i panik over smerte. Det handler om at lære at forstå den, tackle den og arbejde med den.

Team derfor op med en fysioterapeut eller kiropraktor der har specialviden og er opdateret på smerter og smerteforståelse, men også har specialviden om hofter. Således kan du få den rette hjælp til hvordan du skal gå fremad i kampen med og imod smerterne.

FORSKNINGEN

Forskning vil gerne skabe ensartethed i mennesker, for at resultaterne kan være så “sande” som muligt. Men sandheden er at til trods for mennesket i bund og grund er meget ens, er vi samtidig så vidt forskellige. Forskellige med hvad vi har med i bagagen igennem livet. Erfaringer, oplevelser, styrker osv. Derfor reagere ikke alle ens, eller kan det samme. Det er her det enkelte individs hjerne er en udfordring for forskningen. Så husk at forskning kan vi bruge til meget, men husk også at mærk efter dine erfaringer, og samspillet med din fysioterapeut, kiropraktor eller træner.