Impingement (FAI)

FAI – Femuro Acetabular Impingement – afklemning/indeklemning i hofteleddet:

Smerter af impingement linkes ofte sammen med røntgenfundene CAM og Pincer. Forskningen viser at CAM/Pincer/FAI ses ved 20% af befolkningen, men kun 23% af disse 20% har hoftesmerter heraf. Dvs mange mennesker går rundt med en afklemning i hofteleddet uden at have symptomer heraf.Link 

Det vil sige røngtenfund med CAM eller Pincer anses ikke som værende den smertefremkaldende årsag i sig selv (den patologiske årsag).

CAM ses som en fortykning af lårbenshalsen, og skaber mindre plads i hofteleddet. Derfor kan det afklemme.

PINCER ses som en lille forlænget tap ud fra ledskålen, og kan klemme ned i hofteleddets strukturer fra oven.

Billede af CAM/PINCER

CAM/Pincer Billede

CAM/Pincer Billede

FAI forekommer oftere ved sportsfolk 50-70% end den almindelige befolkning 20-25%. og meget hyppigere ved folk med hoftesmerter 90-95%. Jo højere niveau sport jo højere risiko er der ligeledes. Der ses også ligheder imellem, at tidlig specialisering af børn i en sport (over 2 x ugentligt af den samme sport), giver øget risiko for CAM og Pincer dannelse, og herved udvikling af FAI. Link 1

Link 2 Link 3 Link 4

Man forventer at risikoen ligger i den høje trænings mængde i børnenes vækstperioder hvor epifyselinjerne ikke er lukkede endnu. Især CAM forventes at komme herfra, da epifyselinjerne på lårbenshalsen får så mange “slag” på sig af de mange spark, stød, belastninger osv, at de bliver fortykket (hypertrofere) i området. Hvilket giver CAM-fortykningen.Link

Der anbefales at børn dyrker varieret sport, og først specialiseres ved 12-16 års alderen når deres vækstlinjer er lukkede. Herefter kan de dyrke den samme sport 4 x eller mere ugentligt. Dette formodes at kunne reducere risikoen for FAI, samtidig med at der er MANGE andre fordele ved at børn først sent specialisere sig i en sportgren/position i sin sportsgren.

CAM ses oftere ved mænd end kvinder.

CAM er mere aggressiv ved hoften end PINCER mht risiko for slidgigt i hoften og slid på ledlæben.

CAM kommer ofte gennem kontaktsport i de unge år. Og kroppen lærer at leve med det. De fleste symptomer kommer efter et fravær fra sport, når man starter op igen, og kroppen i lang tid ikke har skulle forholde sig til deformiteten.

Den tidl. danske håndboldmålmand, fra 90ernes jernhårde Ladies der vandt OL- VM og EM-guld, Susanne Munk Lauritsen spillede hele sin karriere med FAI uden at blive opereret. Hun lærte sine begrænsninger at kende, og arbejdede ud fra dette igennem hele sin karriere.

Tennisstjernen og tidl Verdens nummer 1 Andy Murray (og andre før ham) måtte opgive sin karriere som 31 årig pga labrumskade pga CAM/Pincer. Han blev pludselig ramt af hoftesmerter under en tenniskamp som 30 årig – efter mange år på toppen. En operation gjorde ikke hans symptomer bedre desværre. Men han havde formentlig CAM/PINCER i mange år imens han stadig holdt sit niveau på Verdenstoppen med den enorme mængde træning og belastning det medfører, og ingen problemer havde af det.

Prognoser for smerter

Forskningen viser både at man kan forvente smerter i sit sportslige liv når man har CAM/Pincer Link 1 Link 2, men også at man IKKE behøver have smerter i sit sportslige liv selvom man har CAM/Pincer Link.

Har man løbende haft smerter igennem sit sportslige liv og ikke fået bugt med dem gennem behandling eller træning, ses der en øget risiko for ved CAM hofter, at der kommer Labrum(ledlæbe)skader og bruskskader i hofteleddet. Dette kan give smerter inde i hofteleddet. Pincer hofter er det næsten modsat, da der næsten ikke ses skader herfra. Dette måske fordi Pincer skaber en ekstra dyb ledskål, hvori hoften faktisk er endnu bedre beskyttet og stabil.

Træning vs operation

Mange mennesker har i årtier fungeret fint og uden smerter selvom de har haft en CAM/PINCER. Men først begyndt at mærke til den da de er blevet stivere rundt om i kroppen, mere inaktive og svagere i støttende muskler, eller gået fra et mere inaktivt liv til mere aktivt liv, men ikke fået lavet den rette optrapning af træning og støtte-træning.

Langt fra alle CAM/Pincer behøves operation. Et studie Link viser at patienter har rigtig god gavn af træning og læring, evt suppleret med behandling af hoften. Derved undgår de helt operation. Derfor er fremgangen at dette altid afprøves før operativt indgreb.

Derfor er det en god ide at få hjælp til at prøve at træne sig fri af symptomerne, som det lykkes for mange. Studier viser træning/konservativ behandling kan være en rigtig god vej at gå når man har CAM/PINCER. Det handler om at få genskabt smidigheden i dine bevægelser samt muskelstøtten fra de vigtigste muskler.

Men ikke alle får den optimale bedring og må derfor lade sig operere.

Det er vigtigt at understrege, som under de øvrige diagnoser jeg har skrevet om;

En operation medfører altid en risici og er ingen garanti for bedring i symptomer.

Flere studier viser at operation ikke er en garanti for at du opnår smertefrihed eller samme funktionsniveau/sportsniveau som før Link.

74-89% opererede kommer tilbage til en sport.

49-57% opererede kommer tilbage til samme sport som før operation

16-21% opererede kommer tilbage til samme niveau i deres sport som før operationen. Dette svarer til at 1 ud af 5 af dem der bliver opereret.

1 ud af 3 af dem der kommer tilbage til deres før-sport, opnår samme niveau som før.

“Return to sport” efter FAI operation

Det er vigtigt med en struktureret genoptræning af musklerne rundt om hoften samt de øvrige muskler i din bevægelseskæde. Men det vigtigste er at du får genskabt den gode kontakt til dit hofteled igen, og den gode bevægelse i hofteleddet samt de tilhørende led i områder som fx bækken og ryg.

Derfor er det vigtigt du finder en kompetent Fysioterapeut, Kiropraktor eller Personlig Træner, der har den nødvendige forståelse og kompetence til at hjælpe dig igennem med disse elementer.

Desværre ser jeg ofte at folk ikke har fået tilstrækkelig hjælp fra den sundhedsprofessionelle de har søgt assistance ved, og derfor ikke får opnået det korrekte potentiale efter operationen.

Derfor lad dig ikke slå ud, men prøv igen. Find en der har kompetencerne til at hjælpe dig. Der er en vej til bedring!