Forskning og ledlæbeskader

I al sundhed laves der meget forskning for at finde ud af om tiltagene har effekt. Sådan er det også med operationsforløb og ikke operationsforløb af ledlæbeskader.

I dette afsnit kan du læse om noget af den eksisterende forskning omkring ledlæbeskader. Jeg har tilføjet kommentarer til studierne, for at gøre det nemt for dem der ikke er vant til at læse forskningsartikler.

 

Lewis & Sarhman 2006 Link

Dette studie viste at 69 procent af dem i studiet havde en ledlæbeskade, men ingen symptomer eller smerter havde pga den. Dette indikere at man kan være smertefri i hoften selvom der er en beskadigelse. Dette er bla derfor at man starter med at prøve at undgå at operere ledlæbeskader, og i stedet prøver træning og behandling først.

Til sammenligning med ledlæbeskader:

Meniscskader i knæet og smerte/låsninger i knæet hænger ikke sammen som tidligere antaget. Mange går rundt med meniscskader uden at have gener heraf. Og mange oplever låsninger i knæet, hvilket man ofte mistænker at en meniscskade forårsager, men ved undersøgelse er der ingen meniscskade.

Studier viser at der ingen forskel er på udfaldet for patienten ved operation, placebooperation eller træning. Studier omkring skuldersmerter, hvor en lignende ledlæbe findes, viser ligeledes samme tendens. Link

Mohan, Johnson et all 2017 Link

Studiet her viste at ud af 50 opererede patienter kom 46 tilbage til en form af sport indenfor 2 år. Dette er ca 92 procent.

Kan du derfor ikke træne dig bedre eller ud af smerterne, kan operation derfor afprøves.