Hoftedysplasi – før operationen
Hvad kan jeg selv gøre?
Operation har siden 1989 (1996 i Danmark) været det man tilbød for at hjælpe på symptomer der kommer af hoftedysplasi. Operationen GANZ/ PAO (periacetabulær osteotomi) er dog ikke en garanti for at smerterne forsvinder eller bliver bedre. Der er desværre mange der oplever at symptomerne ikke ændrer sig, eller faktisk bliver værre. Og der er også gruppen hvor symptomerne bliver gradvist bedre eller helt forsvinder. Der er desværre endnu ingen tal på dette endnu.
Læs mere om operationen her: http://www.hoftekirurgi.com/behandling/paoganz/
Er du ikke sart, men vil vide hvordan operationen foregår er her et link til videogennemgang af operationen: Operations-video
Du skal finde ud af om du vil investere energi og tid og prøve at træne, for at undgå operation. HUSK du mister ikke noget ved at prøve dette først. Tværtimod, du har alt at vinde.
Det er vigtigt du opsøger en fysioterapeut eller kiropraktor der har interesse og forstand på hofter og hoftedysplasi, der kan hjælpe dig.
“Du kan ikke blive færdig og få det bedre, før du er gået igang”.
Det er vigtigt du får en grundig snak med din fysioterapeut/kiropraktor, hvor du får optrævlet din livs- og smertehistorie. Suppleret med en grundig undersøgelse hvor ALT bliver taget med i betragtning. Der er mange flere vigtige små guldkorn der skal findes end du regner med. Alt dette skal sættes sammen og finde den rette kombination af behandling og træning. Meget ofte involvere det også at du kender dine vinkler, grader og eventuelle skævheder fra røntgenbillederne (skal være skrå-vinkeloptagelse) eller CT-scanningen, da du skal lære at bevæge dig mere hensigtsmæssigt ud fra hvordan dine hofter sidder. Er du opereret med enten GANZ/PAO eller ny hofte kan det være vigtig viden at vide hvordan hoften stod, og hvordan du derfor formentlig bevægede dig inden operationen.
Muskel og sene-problemer følger ofte med i symptomerne når man udredes for hoftedysplasi. Meget ofte er det faktisk også primært her folks smerter befinder sig. Især hoftebøjer, baldemusklerne og indadførerne er ofte meget belastede og overbelastede, da de konstant er på overarbejde med en dysplasihofte. Dette pga en dysplasihofte faktisk ofte er hypermobil (mere smidig end “normal”-hoften). Dette kræver meget mere af muskler og sener i området. Derfor er det enormt vigtigt at få dette behandlet og genoptrænet så meget du overhovedet kan. Således musklerne kan håndtere hypermobiliteten. Ved mange stopper smerterne også, når disse forhold bliver bedre.
Det er enormt vigtigt du prioritere at lære om smerter. Hvordan de påvirker dig, hvordan de forvirrer dig, hvordan du kan kende forskel på dem, gode som dårlige, og hvordan du kan komme videre med dem. Dette er både vigtigt for nyligt opståede smerter og også de kroniske langvarige smerter, samt hvilke mekanismer de har for og på dig.
Det er også vigtigt du tager dig tid. At du vælger et tidspunkt du har tid og overskud i dit privatliv og karriere, til at gøre det der skal til. Jeg har desværre set hvordan det komplicere patienters forløb, når de har en meget stram deadline for hvornår de skal være klar igen. Enten med et mål de skal opnå eller en operationsdato lige foran næsen på dem. De stresser krop og hjernen unødvendigt. Og projektet tager ALTID længere end man regner med – hvis det skal blive godt!
Træning før operation
Hvis du står i situationen og skal opereres. Du har taget beslutningen, eller udtømt alle muligheder inden en operation. Så er det enormt vigtigt du træner dig op til operationen. Jo mere styrke og udholdenhed samt fleksibilitet du har inden en operation, des bedre vil du stå til genoptræningsforløbet efterfølgende. Du vil have et markant bedre udgangspunkt til hurtigere at få en mere normal hverdag igen, men også til at genoptræningen kan optimeres.
Opsøg derfor en kvalificeret fagperson der kan vejlede dig med at træne, og finde hvad der er vigtigt for dig at fokusere på, samt om der er behov for at tilføje behandling af irriterede muskler, sener og slimsække.
Det er også vigtigt der bliver arbejdet med hvordan du bevæger dig omkring dine hofte, knæ, bækken osv, og hvilke bevægelsesstrategier der er hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige for dig. Find ud af hvordan dine vinkler er. Herved kan man få et indtryk af hvordan du bevæger dig og måske ubevidst forsøger at kompensere i dagligdagen. Dette er vigtigt at vide, således du kan bryde mønsteret. Det er især vigtigt du ikke gentager dette mønster efter operationen, hvor dine hofter har fået en ny vinkel.
Forebygge og prøve at undgå operation
Dette er blevet min absolutte kæphest over de senere år. Få læger foreslår dette, og mange tænker muligvis ikke tanken selv.
Men min erfaring viser mig at MANGE kan få det markant bedre og undgå operation eller udskyde den betydeligt.
Det er vigtigt du finder og samarbejder med en fysioterapeut eller anden fagperson, der har særlig kompetencer og interesse for hofter og dysplasi, der kan screene og undersøge dig, og finde hvad dine fokuspunkter for træningen skal være.
Ofte vil der være behov for at behandle eller få instrukser til at selvbehandle irriterede muskler, sener og slimsække. Disse problematikker står ofte i vejen for at træningen virkelig kan have effekt og tage fart.
Det er også vigtigt der bliver arbejdet med hvordan du bevæger dig omkring dine hofte, knæ, bækken, fødder, ryg osv, og hvilke bevægelsesstrategier der er hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige for dig.
Find ud af hvordan dine vinkler er. Herved kan man få et indtryk af hvordan du bevæger dig og måske ubevidst forsøger at kompensere i dagligdagen. Dette er vigtigt at vide, således du kan bryde mønsteret. Det er så vigtigt du lære om hvordan DINE hofter er sat sammen, og hvordan optimal bevægelse faktisk er for DIG!
Hoftedysplasi og ledlæbeskader
Der findes jævnligt ledlæbeskader når patienter bliver udredt for hoftedysplasi. Nogle tal peger på ledlæbeskader forekommer ved 80procent af alle med hoftedysplasi. Men det er langt fra alle der har ondt af det.
Dette skyldes ofte det store slid som kan være forårsaget af uhensigtsmæssig belastning af dit hofteled pga dysplasien. Men min erfaring er også at det jævnligt er pga manglende forståelse for hvordan det er bedst at bevæge sig med netop din type hoftedysplasi.
Mange ledlæbeskade er forårsaget af manglende stabilitet og styrke fra muskulaturen rundt om hoften, samt andre relevante muskler i resten af kroppen.
Ledlæbeskader bliver ikke opereret samtidig med en PAO/GANZ-operation.
Læs mere under fanebladet: Ledlæbeskader
Læs mere
Få flere informationer om ledlæbeskader og de gener, behandlinger, muligheder der er for patienter med ledlæbeskader her.
Hvad nu?
Forhåbentlig har du fået ny viden ved at læse her på siden. Ny viden om hvordan du kan gribe situationen og livet an.
Derfor er det vigtigt du tænker grundigt over hvordan du vil gå videre med den information du er i besiddelse af omkring dig selv.
Søg hjælp fra kompetente mennesker ud fra hvad du har brug for.
Husk: Fysioterapeuter og Kiropraktorer har forskellig ekspertise og kompetencer. Derfor har du prøvet en og det ikke virkede, kan det godt betale sig at prøve en anden der besidder mere specialviden om din situation.
Husk: Giv aldrig op. Der er altid elementer du kan arbejde med såvel fysisk som mentalt.
Hjælp og vejledning
Ønsker du hjælp og vejledning, kan du kontakte mig via hjemmesiden her.